Amsterdam en Utrecht gaan voor voldoende toiletten.

Amsterdam en Utrecht gaan voor voldoende toiletten.

De Maag Lever Darm Stichting laat weten (10 mei 2019) dat Amsterdam en Utrecht de toiletnorm 'om de 500 meter een toilet' gaan hanteren. Zij treden hiermee in het voetspoor van steden als Sydney en Melbourne. In Nederland hebben kleinere gemeenten als Weert en Soest deze toiletnorm al eerder. omarmd.

De gemeenteraden van Amsterdam en Utrecht hebben begin mei 2019 unaniem besloten dat er om de 500 meter een toilet moet komen in hun binnensteden en op andere drukke plekken in de stad. De toiletnorm: om de 500 meter een toilet is onder meer gebaseerd op op onderzoek onder buik- en blaaspatiënten door Ecorys. De helft van deze patiënten moet bij aandrang binnen vijf minuten naar het toilet, en als er om de 500 meter een toilet zit dan kunnen zij dat nog halen. "Maar uiteraard is het voor iedereen fijn om snel naar het toilet te kunnen. In Frankrijk kan je overal naar het toilet, of het nu bij de supermarkt is of in een toiletunit in het park, het is eigenlijk bizar dat dat in Nederland nog niet kan,” stelt Ivo Thonon namens de Toiletalliantie. De Toiletalliantie bestaat uit dertien maatschappelijke organisaties, waaronder Continentie Stichting Nederland, en maakt zich hard voor meer openbare en opengestelde toiletten. “We zijn hier ontzettend blij mee en hopen dat veel andere gemeenten zich door deze plannen laten inspireren. Meer toiletten zijn echt nodig om binnensteden gastvrij en aantrekkelijk te houden,” aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Toiletalliantie. 

Amsterdam: ‘Baas over eigen Blaas’ Geerte Piening, die in 2017 een boete aanvocht voor wildplassen in Amsterdam, riep in september 2018 in Het Parool de gemeente op om meer toiletten te plaatsen . Ilana Rooderkerk, raadslid voor D66, pakte de handschoen op: “De gemeente kan al grote slagen slaan door de toiletten in eigen gebouwen open te stellen, maar ook door dit te vragen van politiebureaus, brandweerkazernes, horeca en winkels. Door deze toiletten in de HogeNood-app te zetten kan iedereen ze gemakkelijk vinden. Daarnaast willen we de plaskrullen vervangen door toiletunits waar iedereen wat aan heeft.”

‘Utrecht op het gemak’ Utrecht werkt al langer aan het ‘toiletvriendelijk’ maken van de gemeente, onder andere door het plaatsen van toiletunits in parken en uitgaansgebieden. VVD (eerst André van Schie, later Gertjan te Hoonte) en D66 vonden het echter nog niet snel genoeg gaan en schreven daarom een eigen voorstel ‘Utrecht op het gemak’. “Te vaak proberen we toiletten achteraf in te passen, terwijl je eigenlijk al bij het begin van een bouwplan moet nadenken waar de toiletten komen. Ook voor gehandicapten zijn er nog flinke slagen te slaan. Daarom willen we bijvoorbeeld bij evenementen afspraken maken over het plaatsen van rolstoeltoegankelijke toiletten,” zegt Susanne Schilderman (D66).

De Toiletalliantie bestaat uit dertien maatschappelijke organisaties en maakt zich hard voor meer openbare en opengestelde toiletten. Het initiatief tot de alliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting, Stomavereniging, Crohn en Colitis Vereniging Nederland (CCUVN), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB), Stichting voor mensen met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). Inmiddels bestaat de alliantie uit dertien partijen. Naast eerdergenoemde organisatie zijn dat: Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, seniorenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersorganisatie Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk. Partijen die deze boodschap ondersteunen zijn de Harteraad, Fietsersbond, MS Vereniging, PSC Patients Europe, Bekkenbodem4all, Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) en Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Zie voor meer informatie: www.waarkaniknaardewc.nl.

plasrecht

In de hoofdstad maakten vrouwen zich al eerder sterker voor wat zij het “algemeen plasrecht” noemden. Op 24 januari 1970 werd in Amsterdam actie gevoerd voor dit plasrecht. Bron: Historiek

 

 

© 2016 Continentie Stichting Nederland  |  Disclaimer Contact