Incontinentie na operatie

Incontinentie na operatie

Samenspel van bekkenbodemspieren, sluitspieren en spieren van de blaas maakt dat wij normaal gesproken urine en ontlasting kunnen ophouden. Bij een operatie kunnen deze spieren beschadigd raken. Dit kan incontinentie tot gevolg hebben. Meestal is dit tijdelijk. 

Incontinentie bij vrouwen na een operatie
De meestvoorkomende operatie bij vrouwen die incontinentie tot gevolg kan hebben is gedeeltelijke of volledige verwijdering van de baarmoeder. Over het algemeen is deze incontinentie tijdelijk. Het kan gaan om continu lekken of om ongewild urineverlies bij inspanning. (stress-incontinentie)

Behandelmethoden met oefeningen
De baarmoeder is losgemaakt van de spieren van blaas. Spieren van de bekkenbodem krijgen meer ruimte. Spieren van blaas en bekkenbodem moeten weer in hun gewone doen komen. Oefeningen nadat de wond hersteld is, kunnen daaraan bijdragen. Eenbekkenfysiotherapeut  begeleidt u bij het aanleren van de oefeningen.

 

Incontinentie bij mannen na een operatie
De meestvoorkomende operatie bij mannen die incontinentie tot gevolg kan hebben is een prostaatoperatie. Over het algemeen is deze incontinentie tijdelijk. Het kan gaan om continu lekken of om ongewild urineverlies bij inspanning. (stress-incontinentie)

Behandelmethoden
Voor terugwinnen van continentie bestaat een aantal opties. De keuze is steeds afhankelijk van de toestand van de individuele patiënt.

  • Oefeningen: De spieren van de bekkenbodem moeten hun kracht herwinnen. Oefeningen kunnen daaraan bijdragen. Een bekkentherapeut begeleidt u bij het aanleren van de oefeningen
  • Medicatie: Er zijn medicijnen die urineverlies kunnen verminderen. Ze kunnen de blaascapaciteit vergroten en verminderen zo het aantal keren dat iemand moet plassen. 
  • Operatief: Na het wegnemen van de prostaat kunnen spieren verschuiven naar de vrijgekomen ruimte. Dit kan  oorzaak zijn van incontinentie. Een operatie waarbij de spieren weer op hun plaats worden gebracht kan dan uitkomst bieden. Een andere optie is het aanbrengen van een kunstmatige sluitspier.

Wat kan ik zelf doen

  • oefeningen Bij bekkenbodemtherapie moet de patiënt ook thuis oefeningen doen.
  • lifestyle aanpassen
  • Overgaan tot het gebruik van incontinentiemateriaal.
  • Vermijden van alcohol, koffie, thee, zoetstof-houdende dranken, sterk gekruide gerechten.

Informatie folder downloaden

 

© 2016 Continentie Stichting Nederland  |  Disclaimer Contact