U kunt zelf ook iets doen tegen de klachten van incontinentie.
(Huis)-arts
- Als u dat nog niet hebt gedaan: bespreek het probleem met uw (huis)-arts. Op deze site staat een zogeheten plasdagboek. Hou dit een of twee dagen bij voor het bezoek aan de huisarts.
Opvangmateriaal
- Te gebruiken in overleg met (huis)-arts en eventueel na advies van continentie-verpleegkundige of apotheker. Ga niet zelf aan de slag met doekjes, maandverband etc.
Oefeningen
- Oefeningen dienen om bekkenbodemspieren te versterken. U doet ze bij bekkenfysiotherapeut en/of thuis.
Uw gedrag aanpassen
- Opvolgen van adviezen over bijvoorbeeld houding op het toilet, hoe vaak naar het toilet gaan, tijd nemen om te plassen, etc.
- Trainen in 'ophouden' van de plas.
- Aanpassen drinkgewoonten: drink water en beperk koffie, thee, alcohol, zoetstof-houdende dranken. Drink voldoende. Te weinig drinken prikkelt de blaas.
- Afvallen als u te zwaar bent. De huisarts kan hierbij adviseren.
- Sneller het toilet kunnen bereiken (dorpels/drempels verwijderen, rollator, looptherapie) of een po-stoel gaan gebruiken. Voor buitenshuis wijst deze app u de weg naar het dichtstbijzijnde toilet.
- Zorg dat u op toilet goed uit de voeten kunt en dat toiletpot voldoende hoog is, maar wel zo dat u nog met de voeten op de grond komt.
- Draag kleding die u gemakkelijk open/dicht uit/aan kunt doen. Obstipatie ( harde ontlasting) kan invloed hebben op plasklachten. Drink voldoende en neem voldoende vezels (bruin brood, verse groenten en fruit). Zo nodig kan de huisarts een laxeermiddel voorschrijven