Promotie Hanny Cobussen-Boekhorst: EFFECTIVENESS OF UROTHERAPY AND SPECIFIC INTERVENTIONS

Effectiveness of urotherapy and specific interventions

Hanny Cobussen-Boekhorst onderzocht het effect van specialistische verpleegkundige zorg en standaard behandelingen bij kinderen en volwassenen met plasklachten. Zij keek naar het effect van urotherapie bij kinderen met plasproblemen overdag en bij kinderen en adolescenten met bedplassen. Bij kinderen, die door complexe aangeboren aandoeningen plasproblemen hebben en meerdere keren per dag hun blaas met een katheter moeten legen (intermitterende katheterisatie) onderzocht zij de voordelen van een groepsbehandeling. Bij kinderen die levenslange urologische zorg nodig hebben onderzocht zij daarnaast welke behoeften zij hebben in voorbereiding op de overstap naar de volwassenzorg. Tot slot keek zij bij volwassenen welke factoren een succesvolle intermitterende katheterisatie beïnvloeden en hoe volwassenen dit ervaren in het dagelijks leven. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat in ongeveer de helft van de gevallen urotherapie succesvol is en dat goede begeleiding en nazorg bij het aanleren van intermitterende katheterisatie belangrijk is.

felicitaties

Gelukwensen van promotor prof. dr. W.F.J. Feitz. Co-promotoren waren dr. B.B.M. Kormann, dr. J.P.F.A. Heesakkers. (Foto: een van de aanwezigen)

Biografie

Hanny Cobussen-Boekhorst (1962) studeerde Advance Nursing Practice in Nijmegen en behaalde haar masterdiploma in 2006. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit binnen het Radboud Institute for Health Sciences op de afdeling kinderurologie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en op de afdeling urologie van het Radboudumc. Vanaf 1989 werkt zij op de polikliniek urologie en kinderurologie en sinds 2006 werkt zij als verpleegkundig specialist continentie en stomazorg voor kinderen en volwassenen.

Bron: Radboud Universiteit.

© 2016 Continentie Stichting Nederland  |  Disclaimer Contact