Voor vrouwen van 60 jaar of ouder met kinderen....

Voor vrouwen van 60 jaar of ouder met kinderen....

Bent u vrouw van 60 jaar of ouder, heeft u kinderen gekregen, wilt u de wetenschap een stapje vooruit helpen en heeft u GEEN last (gehad) van ongewild urineverlies of vaginale verzakking? Lees dan even verder…..

U kunt namelijk meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van artsen uit het Radboudumc in Nijmegen. Zij zoeken naar verschillen in het DNA van vrouwen die wel en die niet te maken hebben met ongewild urineverlies en/of vaginale verzakking. Veel moeite kost het u niet. Bij deelname neemt u thuis eenmalig speeksel en urine af en stuurt dat per post naar de onderzoekers. Daarnaast vult u eenmalig een vragenlijst in via een link die u per email toegestuurd krijgt. Invullen duurt ongeveer 15minuten. Niemand kan ooit achterhalen dat het speeksel, de urine en de vragenlijst van u afkomstig zijn. Daarom hoeft u voor dit onderzoek ook geen toestemmingsformulier te tekenen.  

Deze oproep via de sociale media is alleen voor vrouwen die GEEN last hebben van ongewild urineverlies en vaginale verzakking. Vrouwen die er wel last van hebben, komen immers bij deze artsen van Radboudumc. Bij zo’n gelegenheid kunnen de artsen persoonlijk om hun medewerking vragen. De vrouwen zonder klachten die meedoen aan dit onderzoek moeten wel vaginaal bevallen zijn, want anders is het risico op urineverlies en verzakking sowieso veel lager. En zij moeten 60 jaar of ouder zijn, want anders is het risico dat de klachten nog gaan komen te groot.

Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen per mail of telefoon. Aanmelden kan per mail  onder vermelding van uw emailadres en postadres (voor het versturen van opvangmateriaal van speeksel en urine).
Email: projectdiabip@radboudumc.nl  
Telefoon: 024-8186166

Ter toelichting nog het volgende:

Bekkenbodemproblematiek, zoals ongewild urineverlies of een vaginale verzakking is een probleem waar bijna de helft van de vrouwen ooit mee in aanraking komt. Het brengt vaak ongemak en schaamte met zich mee en kan zelfs leiden tot sociale afzondering. Belangrijke risicofactoren voor het krijgen van bekkenbodemproblemen zijn vaginale bevallingen, overgewicht en een toegenomen leeftijd. Naast deze omgevingsfactoren blijkt ook een genetische aanleg mee te spelen. Zo ondervinden vrouwen in bepaalde families vaker deze klachten dan in andere families. Het onderzoek gaat dan ook specifiek over de genetische achtergrond van dit probleem. Het doel is te onderzoeken welke genen hiervoor verantwoordelijk zijn en welke processen in de cel verstoord raken bij dit probleem. Voor dit onderzoek is een biobank opgezet waarbij de genetische en medische data van patiënten en van vrouwen zonder deze klachten worden vergeleken.

 

© 2016 Continentie Stichting Nederland  |  Disclaimer Contact