Incontinentie bij kinderen

Incontinentie bij kinderen

Kinderen zijn bij hun geboorte 'incontinent'. Na een aantal jaren zijn zij zindelijk. Meestal uiterlijk rond het vijfde jaar. Natuurlijk kunnen er altijd nog 'ongelukjes' gebeuren. Maar als ze echt niet goed zindelijk worden, dan zeggen we ook van kinderen dat ze incontinent zijn.

Oorzaken
Meestal is de oorzaak dat ze de spieren die het plassen en poepen regelen niet goed onder controle krijgen. Het komt voor dat ze vrijwel voortdurend aandrang hebben omdat ze te kleine hoeveelheden plassen. Hierdoor spannen ze de sluitspier voortdurend aan om het maar niet in hun broek te doen. Tja en om die dan te ontspannen bij het plassen.... Dan proberen ze de blaas vaak op een andere manier leeg te krijgen. Dit kan problemen geven.

Sommige kinderen gaan heel vaak naar het toilet, of heel onregelmatig. Ook passen kinderen vaak bepaalde houdingen (holding manouvres) toe, om hun plas op te houden. Bijvoorbeeld op de hurken gaan zitten of gaan zitten wiebelen op de stoel. Dit kan nog wel eens conflictsituaties geven. Het kind moet van de ouders naar het toilet, maar weet dat het misgaat als het opstaat.

Andere kinderen houden de sluitspier voortdurend aangespannen om het maar niet in hun broek te doen. Het lukt ze niet die dan te ontspannen bij het plassen.... Dan proberen ze de blaas op een andere manier leeg te krijgen. Dat mislukt natuurlijk en kan problemen geven. Weer andere kinderen gaan juist heel vaak naar het toilet. Net als bij volwassenen kan het ook kinderen overkomen dat zij bij bepaalde bewegingen een beetje urine verliezen.

Veel kinderen willen hun spel niet onderbreken om naar de wc te gaan. Dit kan leiden tot urge-incontinentie.

Vaak ontstaan door de plasproblemen, ook problemen met het poepen. Bij kinderen kan obstipatie (de darmen zitten dan vol met poep) ook een oorzaak zijn voor plasklachten.

Behandelmethode
In eerste instantie wordt geprobeerd het kind beter te leren plassen en poepen. Kinderen moeten leren om de bekkenbodem te ontspannen als ze ontlasting moeten hebben of moeten plassen. Ook moeten ze leren om het plassen en het poepen niet te lang uit te stellen maar ook weer niet te vaak naar het toilet te rennen. In een aantal ziekenhuizen bestaan daarvoor speciale Plas- en Poeppoli's. 

Wat kan ik zelf doen met oefeningen

  • Zorg dat naar het toilet gaan gebeurt in een ontspannen sfeer. Gebruik eventueel een wc-brilverkleiner en/of voetenbankje als het kind nog teveel in de wc zakt of met beide handen de bril moet vasthouden
  • Neem samen met uw kind de tijd en zie erop toe dat het rustig de plas laat weglopen. Bent met kinderen onderweg, dan wijst deze app u de weg naar het dichtstbijzijnde toilet.
  • Bouw regelmaat in. Gewoon om de zoveel tijd – minimaal 7 keer op een dag – naar het toilet, en even vaak iets drinken.
  • Indien er ook problemen met poepen zijn, zeker obstipatie (harde ontlasting), is het zinvol om dit eerst aan te pakken. Vaak verminderen/verdwijnen plasproblemen dan ook.

 

Dat overkomt iedereen wel (Gedicht van Willem Wilmink over bedplassen) 

Hier vind je een prachtig gedicht over incontinentie bij kinderen.  Het is een gedicht van Willem Wilmink naar een idee van Aart Staartjes, en voorgedragen door Pierre Bokma. Titel: Dat overkomt iedereen wel. Het komt uit "De Wereld Draait Door"

© 2016 Continentie Stichting Nederland  |  Disclaimer Contact